‘Ook koning moet belasting betalen’

Vorsten

26-04-2016 16:28:00

Koning Willem-Alexander moet belasting gaan betalen over de uitkering die hij krijgt van de staat. Dat vindt 61 procent van de 30.000 deelnemers aan het Koningsdagonderzoek van het televisieprogramma EenVandaag. De resultaten daarvan zijn dinsdag bekendgemaakt. Tegen is 30 procent en 9 procent had geen mening. Hetzelfde geldt voor koningin Máxima en prinses Beatrix.

Een ruime meerderheid is ook van mening dat de koninklijke familie zelf moet opdraaien voor de kosten van het onderhoud van De Groene Draeck. Van de ondervraagden vindt 78 procent het ‘onacceptabel’ dat Defensie er 95.000 euro per jaar voor uittrekt.

In een soortgelijke enquête van RTL Nieuws kwam vorige week naar voren dat 90 procent van de ondervraagden meende dat de Oranjes het onderhoud uit eigen zak moeten bekostigen. De meerderheid (64 procent) in die peiling vond dat de koning teveel (866.000 euro) verdiende.

Gevraagd naar openbaarheid over de kosten van de renovatie van de Gouden Koets – een privézaak van de koning volgens minister-president Mark Rutte, het wordt uit eigen middelen betaald – vindt 73 procent van de deelnemers aan het onderzoek van EenVandaag dat ze bekend gemaakt moeten worden. Van 23 procent hoeft dat niet.

Meer Nederland