Nieuwe koning, maar geen nieuw programma

Vorsten

26-04-2014 09:48:00

DE RIJP – Een nieuwe koning, maar nog geen nieuwe invulling van de nationale feestdag Koningsdag. Het programma in De Rijp was zaterdagochtend even vrolijk als traditioneel. De Noord-Hollandse gemeente toonde trots zijn rijke historie en de koninklijke familie deed zonder voorbehoud mee aan sport en spel.

De enige zichtbare wijziging ten op zichte van Koninginnedag 2012 in Rhenen en Veenendaal was de slagorde waarin de Oranjes aantraden. Koningin Beatrix is nu prinses Beatrix, en heeft de koppositie letterlijk en figuurlijk overgegeven aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dat gaf Beatrix zelf meer speelruimte en het is aan het koningspaar om het marstempo te bepalen. Het bezoek aan het zonovergoten De Rijp liep een kwartier uit, dus op dat gebied moet Willem-Alexander nog bijles nemen.

Opvallend was de verschijning van prins Bernhard, die voor het eerst sinds augustus weer in het openbaar verscheen. Het afgelopen half jaar is hij behandeld voor een vorm van lymfklierkanker, die hem zichtbaar heeft getekend. De prins hield zich echter niet in, en nam met zijn drie broers deel aan tal van spellen en activiteiten, tot het aanzwieren van de brandspuit aan toe.

De viering van Koningsdag met de koninklijke familie wordt vanmiddag vervolgd in Amstelveen.

Meer Nederland