Koning na verjaardag naar Bonaire en Aruba

Vorsten

26-04-2015 08:02:00

DEN HAAG – Kort na de viering van Koningsdag maandag in Dordrecht reizen koning Willem-Alexander en koningin Máxima komende week naar Bonaire en Aruba. Op Bonaire vieren ze donderdag 30 april Dia di Rincon. Als beschermpaar van het Oranje Fonds maken Willem-Alexander en Máxima van de gelegenheid gebruik op Bonaire en Aruba projecten van het Oranje Fonds te bezoeken. Op vrijdag 1 mei woont het koningspaar SAILAruba bij in de haven van Oranjestad.

Op Dia di Rincon komen duizenden bezoekers van Bonaire en de andere eilanden naar het oudste dorp van het eiland, Rincon, om een feest van cultuur en tradities te vieren. De gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna, heeft de koning en koningin uitgenodigd het feest mee te vieren.

Na een vlaggenceremonie met volksliederen en tromgeroffel volgen ’s ochtends enkele toespraken en zang- en dansoptredens. Aansluitend bezoeken de koning en koningin de ‘Stentenstraat’, een proeverij met traditionele gerechten van Bonaire, en het museum ChiChi’ Tan, met onder meer een collectie van traditionele muziekinstrumenten. In de middag woont het koningspaar een defilé bij van gewoonten en klederdrachten, die wordt afgesloten met de simadan, het oogstfeest in de vorm van een parade.

Jongeren

Na het bijwonen van Dia di Rincon bezoeken de koning en koningin Stichting Krusada. De organisatie ondersteunt sinds 1999 mensen op Bonaire die zich in de maatschappij niet redden. De stichting is een van de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2015.

Het koningspaar spreekt donderdag 30 april ook met coaches van de Bonaire Youth Outreach Foundation en jongeren uit kansarme omgevingen die door deze organisatie worden begeleid. Het Oranje Fonds steunt vrijwilligersinitiatieven met het programma Kansen voor Jongeren Cariben.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord