Koning naar viering 50 jaar Rotterdam Ahoy

Vorsten

2021-09-09 04:56:09

Rotterdam Ahoy bestaat vijftig jaar en koning Willem-Alexander is daar donderdag aanwezig. De koning krijgt een rondleiding en onthult een ‘interactief muzikaal kunstwerk’ op het plein voor het evenementencomplex.

Ahoy in Rotterdam is een accommodatie voor congressen, vergaderingen en beurzen, maar ook sportevenementen, concerten en festivals. Elk jaar ontvangt de evenementenhal naar eigen zeggen 1,5 miljoen bezoekers.

Na de wederopbouw van de Rotterdamse haven werd in 1950 de expositie Rotterdam Ahoy! gehouden op het terrein waar inmiddels het Erasmus MC staat. Die tentoonstelling kwam in een tijdelijke ruimte die nog enkele jaren werd gebruikt. De bouw op de locatie van de huidige hal begon in 1968 en ging open in 1971. Er kwamen een sportpaleis (met een vaste wielerbaan) en enkele expositiehallen. In de decennia daarna is voortdurend gerenoveerd en bijgebouwd.

Op de podia stonden in al die jaren veel (inter)nationale artiesten en was het complex gastheer van talloze internationale sporttoernooien, maar ook van het Kerstcircus Ahoy. Sinds 2006 is het North Sea Jazz Festival er gehuisvest. Dit jaar werd er het Eurovisie Songfestival gehouden.

Donderdag is ook de opening van het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre en het poppodium RTM Stage. Deze nieuwbouw op het terrein levert 30.000 extra vierkante meters op.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig