Koning neemt afscheid van langst dienende hofdame

Vorsten

01-04-2021 11:28:40

Koning Willem-Alexander heeft hofdame Lieke Gaarlandt-van Voorst tot Beest per Koninklijke Beschikking met ingang van 1 mei ontheven van haar functie als hofdame van koningin Máxima. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

Lieke Gaarlandt (74) heeft bijna 28 jaar in de hofhouding gediend. Zij was daarmee ook het langst dienende lid. Alleen de in 1996 aangestelde stalmeester Bert Wassenaar komt qua diensttijd bij haar in de buurt. Bij haar zilveren jubileum in 2018 liet Gaarlandt weten er niet bij stil te hebben gestaan dat ze haar werkzaamheden al zo lang deed. Een record was het toen ook niet. Hofdames dienden wel vaker een lange tijd.

Koningin Beatrix benoemde de voormalige lerares Frans op 1 juni 1993 en na de troonswisseling in 2013 werd ze door Willem-Alexander aangesteld voor koningin Máxima. Daarmee was ze de enige van de ‘oude garde’ van hofdames die verder ging. Er was ook een bijzondere band met Máxima. Gaarlandt was in 2001 nauw betrokken bij haar voorbereidingstijd in Nederland. Zij moest Máxima Zorreguieta wegwijs maken aan het hof en begeleidde haar tijdens de kennismaking met Nederland.

Belangrijke rol

De functie van hofdame is een erefunctie en is onbezoldigd. Hofdames spelen niettemin een belangrijke rol bij het voorbereiden van evenementen waar het koningspaar samen aanwezig is, en bij publieke optredens van de koningin of prinses Beatrix. Tijdens het evenement zelf houden ze de gang van zaken in de gaten, en assisteren ze koningin of prinses op discrete wijze.

Prinses Beatrix had als koningin altijd een hofdame bij zich, terwijl koningin Máxima vaak op pad gaat zonder en dan wordt vergezeld door haar particulier secretaris of persoonlijk adviseur.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft