Willem-Alexander neemt kerstboodschap op

Vorsten

18-12-2014 12:57:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander is vast niet het enige lid van de regering dat deze dagen wat vaker dan anders de berichtenstroom van het Binnenhof in de gaten houdt. De koning is tenslotte niet de enige met vastomlijnde plannen voor de kerstvakantie en een regeringscrisis kan die plannen lelijk in de war sturen.

Een minister-president die met zijn kabinet ontslag neemt, gaat langs bij het staatshoofd, zo wil het gebruik en dat is wat lastig als die net met zijn kinderen in het vliegtuig naar Argentinië zit. Koningin Máxima is daar al en het is de bedoeling dat het gezin zich in het weekeinde bij haar voegt voor een verblijf in de Andes, in de plaats Villa La Angostura.

Voor het zover is, heeft Willem-Alexander nog een andere gewichtige klus. Hij moet voor vertrek zijn kerstboodschap opnemen. Meestal worden daarvoor in de koninklijke agenda twee dagen vrijgehouden om te repeteren, de juiste cameraopstellingen te kunnen kiezen en daarna alles vast te leggen.

De koning koos vorig jaar voor zijn eerste kersttoespraak voor een wat lossere aanpak dan zijn moeder die toen ze eenmaal was gezwicht voor het toelaten van de camera, steevast vanachter een tafel haar stichtelijke woorden sprak. Willem-Alexander toonde zich wat minder stichtelijk, en zal dit jaar ongetwijfeld stilstaan bij de gevolgen van de ramp met vlucht MH17.

Meer Nederland