Koning onder indruk van Friese noordwesthoek

Vorsten

13-06-2016 14:44:00

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben maandagmiddag hun streekbezoek aan ‘Noardwest Fryslân’ afgesloten in Harlingen, waar onder meer een vaartocht door de industrie- en binnenhaven werd gemaakt aan boord van het Friese Statenjacht ‘Friso’. Langs de kades stond het publiek soms rijen dik in de zomerzon.

“Erg indrukwekkend”, vatte de koning zijn bezoek kort samen. Hij had heel veel energie opgedaan uit de talrijke gesprekken en ontmoetingen. “Het is een gebied dat zijn uitdagingen kent”, zei hij over de Friese noordwesthoek. Maar hij had vastgesteld dat de mensen niet bij de pakken neerzitten maar zelf met oplossingen komen.

“We hebben mooi weer en slecht weer gehad”, memoreerde de koning in zijn dankwoord in het stadhuis van Harlingen. “Het bleef goeddeels droog, op één tropische regenbui na”, zei een gelukkige commissaris van de koning John Jorritsma, voor wie het zijn laatste grote koninklijke klus was. Jorritsma wordt na de zomer burgemeester van Eindhoven. “U zult in de technologiestad ook een goede vertegenwoordiger zijn van Friesland”, wist de koning.

Rondleiding

Het koningspaar, dat aankwam vanuit Franeker, kreeg in de havenstad aan de Waddenzee eerst een rondleiding over de scheepswerf van Thecla Bodewes. Dat is gespecialiseerd in ‘afwijkende’ schepen, voor de baggerindustrie en onderzoeksschepen bijvoorbeeld.

Gesprekspunten waren onder meer werkgelegenheid, export, vakmanschap en het belang van educatieve en innovatieve projecten. Tijdens een vaartocht kreeg het gezelschap bij de veerhaven een korte dansvoorstelling van Club Guy & Roni. Dat om aandacht te vestigen op het Oerol-festival op Terschelling, dat met de veerboot vanuit Harlingen is te bereiken.

Meer Nederland