Koning onder indruk van multiculturele vooruitgang Emiraten

Vorsten

03-11-2021 17:54:40

Koning Willem-Alexander toonde zich woensdag aan het einde van zijn bliksembezoek aan Dubai en Abu Dhabi onder de indruk van de enorme ontwikkeling die de Verenigde Arabische Emiraten de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. Hij was er met Máxima tijdens het staatsbezoek van zijn moeder koningin Beatrix in 2012 voor het laatst en zijn terugkeer voelde als een ‘reis naar de toekomst’.

Willem-Alexander is vaak in de regio geweest, vertelde hij. Als prins was hij in 1991 tijdens de Golfoorlog voor het eerst in Dubai, en toen “was er helemaal niks.” Ook in de jaren daarna was hij er regelmatig, hetzij officieel hetzij privé. “Niet alleen in Dubai en Abu Dhabi maar ook in de andere emiraten.” Nu zat er een gat van negen jaar tussen zijn laatste bezoek en zijn aanwezigheid voor de opening van het Nederlandse paviljoen bij de Expo in Dubai. “Wat er hier in al die jaren is gebeurd is spectaculair”, zei de koning”

“Het is waanzinnig om te zien hoe dit land zich doorontwikkeld heeft in die tijd en de snelheid waarmee het gaat, maar ook de diepgang waarmee het gaat en ook het aantal nationaliteiten dat hier nu echt goed samenleeft, ruim tweehonderd, dat is ook een deel van de diepgang”, aldus Willem-Alexander, “Dat ze een veel multiculturele samenleving zijn geworden.”

Volwaardig lid

De VAE was volgens hem zeer trots dat ze die Expo mochten organiseren, waar ze kunnen laten zien dat ze – een land dat als zodanig pas vijftig jaar bestaat – volwaardig lid zijn van de wereldgemeenschap.

Koningin Máxima was vooral onder de indruk van het Nederlands paviljoen. Ze vind dat iedereen dat ook moest gaan zien. “In het verleden was er een gebouw met een tentoonstelling, maar nu is het gebouw de tentoonstelling”, zei de koningin, verwijzend naar de duurzaamheid ervan en de daaraan verbonden boodschap. “Het laat zien hoe we op een nieuwe manier kunnen leven.”

Meer Nederland