Koning onthult beeld bij Kanselarij der Nederlandse Orden

Vorsten

2021-09-28 14:16:07

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens een bezoek aan de Kanselarij der Nederlandse Orden in Den Haag een beeld van zichzelf onthuld. Hij trok tijdens het werkbezoek het doek van zijn bronzen beeltenis die gemaakt is door kunstenares Jikke van Loon.

Het kunstwerk, een bronzen beeltenis van het hoofd van Willem-Alexander, staat in de zogeheten porte-cochère van het gebouw. Dit is een doorgang voor koetsen die in de oude staat bewaard is gebleven.

De koning ging verder in gesprek met medewerkers van de Kanselarij over het decoratiestelsel en de bijzondere verhalen die vaak achter de koninklijke onderscheidingen zitten. Ook sprak hij met leden van het Kapittel voor de Civiele Orden.

De Kanselarij der Nederlandse Orden is de ambtelijke organisatie die adviezen geeft en voorstellen doet aan de Civiele Orden en het Kapittel der Militaire Willems-Orde voordat zij iemand koninklijk onderscheiden. De Kanselarij verzorgt ook het beheer van de versierselen van veel staatsonderscheidingen en registreert de onderscheiden personen.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie