Koning onthult gedenksteen voor Multatuli

Vorsten

2020-02-17 19:51:01

Koning Willem-Alexander heeft maandagavond in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een gedenksteen onthuld voor de schrijver Multatuli, het alter ego van Eduard Douwes Dekker.

Op de door Jeroen Henneman ontworpen steen staan onder meer de handtekening van Multatuli en de openingszin van zijn boek Max Havelaar: ‘Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht, no.37.’ De gedenksteen krijgt later dit jaar een vaste plek in de kerk. Dat kon nu nog niet wegens de Suriname tentoonstelling die in De Nieuwe Kerk wordt gehouden.

Koning Willem-Alexander had zich in zijn jeugd al kenbaar gemaakt als ‘Multatuliaan’. Op de vraag wat hij met Nederlands grootste schrijver heeft, antwoordde de koning Max Havelaar aanvankelijk met enige tegenzin te hebben gelezen. Dit omdat het op school moest, en omdat hij bang was dat het zou tegenvallen. Later, toen er geen druk meer was, is hij Multatuli meer gaan waarderen.

Willem-Alexander verbond de schrijver, van wie dit jaar het 200e geboortejaar wordt gevierd, ook met de viering van ’75 jaar Vrijheid’. Alleen in vrijheid kunnen ‘dwarsdenkers’ als Multatuli ‘misbruik van de macht aan de orde stellen.’ De schrijver en de taal verdienen het, aldus de koning, dat zijn 200e geboortejaar wordt gevierd.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig