Koning onthult gerestaureerde glazen koets

Vorsten

2015-03-16 04:32:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander onthult maandagmiddag in het Haagse Louwman Museum de gerestaureerde glazen koets. Het bijzondere rijtuig, de oudste uit het Koninklijk Staldepartement, wordt de komende tijd tentoongesteld in het museum.

Restaurateurs hadden vijf jaar nodig voor de grondige opknapbeurt van het voertuig. Daar ging al twee jaar historisch onderzoek aan vooraf. Koning Willem I bestelde de glazen koets in 1821. Vijf jaar later werd het donkerblauwe rijtuig geleverd. De koets wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Zo werd het rijtuig ingezet bij de bruiloft van prinses Juliana in 1937 en bij het huwelijk van prinses Beatrix in 1966. Koningin Wilhelmina reed op Prinsjesdag vaak in de glazen koets naar de Ridderzaal.

Het voertuig dankt zijn naam aan het glas dat de kwetsbare rand met ornamenten onder de vensters beschermt. Het is vanaf dinsdag tot 21 juni voor het publiek in het museum te zien in het kader van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. Op 16 maart 1815 nam Willem I de titel Koning der Nederlanden aan, het begin van het koninkrijk.


Meer Nederland