Koning opent veteranenbegraafplaats naast Ereveld Loenen

Vorsten

26-11-2020 03:37:34

Koning Willem-Alexander opent donderdagmorgen de Nationale Veteranenbegraafplaats, naast het Nationale Ereveld in het Gelderse Loenen. Een eigen begraafplaats was al vele jaren een wens onder de ruim 115.000 veteranen van alle krijgsonderdelen in Nederland.

De koning bezichtigt de permanente expositie en ontmoet een aantal personen die de Veteranenbegraafplaats tot stand hebben gebracht. Daarna maakt Willem-Alexander een wandeling over de begraafplaats. Tijdens die wandeling gaat Koning Willem-Alexander in gesprek over de aanleg van de veteranenbegraafplaats, de bouw van het herdenkings- en educatiecentrum, de vaste en wisselende exposities en het educatieprogramma.

Militairen en burgers die tijdens een missie om het leven komen, kunnen ter aarde worden gesteld op het Nationale Ereveld. Op het ereveld rusten ook burgers en militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven verloren. In totaal zijn daar nu bijna vierduizend graven.

Militairen die een missie overleven en die later in hun leven overlijden, hadden tot nu toe geen eigen plek. Voor hen zijn er nu negenhonderd graven en een strooiveld op de Veteranenbegraafplaats. Ook voor partners van veteranen is daar ruimte. De komende tijd zullen er herbegrafenissen vanaf andere begraafplaatsen plaatshebben, aldus de Oorlogsgravenstichting, die het veld in Loenen beheert.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.