Koning pakt helikopter voor eilandbezoeken

Vorsten

2019-03-27 16:03:00

Koning Willem-Alexander heeft woensdag werkbezoeken gebracht aan de Waddeneilanden Terschelling en Ameland. Dat deed hij om kennis te nemen van lokale burgerinitiatieven die zijn opgezet om de eigen gemeenschap leefbaar te houden. De koning heeft in dat kader, door het hof samengevat onder de noemer ‘Samen doen’, sinds vorig jaar al zes verschillende bezoeken afgelegd.

Op Ameland werd bij de Juttersvereniging gesproken over de gevolgen van het overboord slaan van 291 containers van vrachtschip MSC Zoë eerder dit jaar. Een deel van de containers, heel of open gebroken, kwam op de Waddeneilanden terecht. De Juttersvereniging die driehonderd leden telt en zich al jaren inzet voor het schoonhouden van de stranden, hielp met het opruimen van de rotzooi.

De koning sprak op Ameland verder met leden van de coöperatie die een zonnepark met 23.000 zonnepanelen op het eiland heeft laten plaatsen. Ook ging hij naar een coöperatieve vereniging in Buren die boeren hebben gevormd om toeristische activiteiten te ondernemen. Het vakantiepark Klein Vaarwater dat ze hebben wil binnen tien jaar energieneutraal zijn.

Om beide eilanden op één dag te kunnen bezoeken, reisde hij per helikopter. Dat was bij zijn moeder koningin Beatrix een favoriet vervoermiddel voor lange afstanden binnen Nederland maar Willem-Alexander geeft, mede uit milieuoverwegingen, normaal gesproken de voorkeur aan de auto. Die gebruikt hij als rijdend kantoor. Voor de Waddeneilanden was dat echter geen optie. Zijn bezoek viel daardoor wel extra op omdat op de eilanden doorgaans alleen traumahelikopters landen.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt