Gijs Tuinman krijgt Militaire Willems-Orde

Vorsten

04-12-2014 03:12:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander reikt donderdag de Militaire Willems-Orde uit aan oud-commando Gijs Tuinman. Dat gebeurt tijdens een militaire ceremonie op het Binnenhof in Den Haag.

Majoor Tuinman (35) krijgt de hoogste dapperheidsonderscheiding voor zijn “voortdurend en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden” tijdens een missie in Afghanistan. Voor welke acties hij precies wordt geëerd, maakt de koning als grootmeester van de Orde in een toespraak bekend.

Nadat Tuinman de eed heeft afgelegd, volgt de ridderslag. De koning slaat daarbij zijn hand op de schouder van Tuinman, die vanaf dat moment Ridder der Militaire Willems-Orde der vierde klasse is.

De Willems-Orde werd in 2009 voor het laatst uitgereikt, aan Marco Kroon van het Korps Commandotroepen. Kroon kreeg de onderscheiding voor zijn optreden als pelotonscommandant in Afghanistan in 2006. De Willems-Orde werd in 1815 in het leven geroepen door koning Willem I. Sindsdien is het ereteken ruim 6000 keer uitgereikt.

Meer Nederland