Willem-Alexander slaat Koningsdubbelportret

Vorsten

30-04-2014 11:10:00

UTRECHT – Koning Willem-Alexander is op 21 mei in Utrecht om de nieuwe 2 euromunt met een dubbelportret te slaan, het zogeheten Koningsdubbelportret. Dat doet de koning bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Staatssecretaris Wiebes van Financiën en muntmeester Brouwer zijn daarbij aanwezig, zo laat de RVD weten.

Met de nieuwe munt wordt definitief afscheid genomen van de muntontwerpen met de afbeelding van Beatrix. Samen met de munt met het dubbelportret dat in 2013 werd geïntroduceerd en de nieuwe euromunten met Willem-Alexander vormt deze nieuwe betaaleenheid een bijzondere munttrilogie rondom de troonswisseling.

Op de nieuwe munt zijn Beatrix en haar zoon koning Willem-Alexander opnieuw samen geportretteerd. Het ontwerp voor de herdenkingsmunt is van de hand van modelleur Pannos Goutzemisis. Koning Willem-Alexander staat hierop op de voorgrond. Dat is anders dan bij de munt uit 2013 waar de Beatrix en Willem-Alexander ook samen opstaan. Ook kijken de royals naar rechts, waar dat bij het Dubbelportret 2013 de andere kant was.

De nieuwe munten worden vanaf 22 mei in circulatie gebracht in het Nederlandse betaalverkeer. Via de webwinkel van de Koninklijke Nederlandse Munt kan de 2 euromunt Koningsdubbelportret al sinds dinsdag 29 april worden besteld.

Meer Nederland