Koning sprak met Kamervoorzitter Arib over kabinetsformatie

Vorsten

2021-04-02 11:57:08

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagochtend gebeld met Kamervoorzitter Khadija Arib. In het telefoongesprek spraken ze over de situatie die is ontstaan rondom de formatie van een nieuwe regering. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekend.

Volgens een woordvoerder van Arib informeert de voorzitter de koning “regelmatig”. Dat gebeurde vorige maand ook al enkele dagen na de verkiezingen.

Donderdag draaide een Kamerdebat om de vraag wie er met oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma had gesproken over de positie van het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. VVD-voorman Mark Rutte gaf uiteindelijk toe dat hij dat was geweest, maar dat hij dat eerst was vergeten.

Na het chaotische debat, waarin vrijwel alle partijleiders spraken van een “vertrouwenscrisis”, worden de nieuwe verkenners Tamara van Ark en Wouter Koolmees overigens ook weer ontslagen als verkenners. Er moet één verkenner komen, met meer afstand tot de partijen. D66-leider Sigrid Kaag diende hiertoe een motie in en alle partijen steunden dit.


Meer Nederland