Koning spreekt met burgemeesters over rellen

Vorsten

27-01-2021 16:40:33

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag een videogesprek gehouden met vijf burgemeesters naar aanleiding van de rellen over de coronamaatregelen. De koning sprak daarover met Cees van den Bos (Urk), Peter Snijders (Zwolle), Jos Wienen (Haarlem), Hans Verheijen (Sittard-Geleen) en Hubert Bruls (Nijmegen), die tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad is.

De burgemeesters vertelden Willem-Alexander over de ongeregeldheden waar hun gemeenten sinds de invoering van de avondklok afgelopen zaterdag mee te maken hebben. Zo werd in Urk een corantestcentrum in brand gestoken en werd in Haarlem de politie bekogeld met stenen. De politie in Zwolle en Geleen pakte jongeren op die met vuurwerk gooiden.

De koning deelde tijdens het gesprek zijn waardering voor het werk van de politie, hulpverleners en alle andere betrokkenen die zich de afgelopen avonden hebben ingezet.

Onrustig

Willem-Alexander en koningin Máxima bedankten woensdagochtend op Instagram ook al de hulpverleners voor hun inzet tijdens de rellen. “Onder moeilijke omstandigheden doet u fantastisch werk! Wij voelen mee met alle ondernemers en anderen die getroffen zijn door geweld. En wij zijn onder de indruk van alle hartverwarmende acties van mensen om elkaar te helpen. Samen komen wij hier doorheen!”, schreef het koningspaar.

Het is sinds de invoering van de avondklok onrustig in verschillende steden in Nederland. Zo werden er onder meer winkels geplunderd, auto’s in brand gestoken en bushokjes vernield. De politie heeft enkele honderden mensen gearresteerd en op diverse plekken werd ook de ME ingezet.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.