Koning spreekt winnaars Four Freedoms Awards online toe

Vorsten

2021-03-31 04:55:32

Na een jaar uitstel vanwege corona worden woensdag alsnog de Four Freedoms Awards uitgereikt. Koning Willem-Alexander spreekt de prijswinnaars toe in een videoboodschap. De Roosevelt Foundation kent de onderscheidingen toe aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de idealen waar de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt voor stond. Dat zijn vrijwaring van gebrek, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en vrijwaring van vrees.

Het Nederlandse koningshuis is al vanaf het begin nauw betrokken bij de organisatie. Willem-Alexanders oma, prinses Juliana, ontving in 1982 de International Four Freedoms Award. Sindsdien zijn de Oranjes altijd vertegenwoordigd bij de uitreikingen. Ditmaal is de ceremonie vanwege de strenge coronamaatregelen van tevoren opgenomen.

De winnaars van dit jaar waren al bekend. De belangrijkste prijs, de Four Freedoms Award 2020, gaat naar de Verenigde Naties. VN-secretaris-generaal António Guterres neemt hem in ontvangst en demissionair minister-president Mark Rutte houdt een toespraak. Naast de VN zijn de laureaten: de Filipijnse journalist Maria Ressa (vrijheid van meningsuiting), Sander de Kramer (vrijwaring van gebrek), de Italiaanse burgemeester Leoluca Orlando (vrijwaring van vrees) en de Egyptische wetenschapper Azza Karam van Religions for peace international (vrijheid van godsdienst).

Volgens traditie overhandigen bekende personen de prijzen. Zo geeft actrice Hadewych Minis een onderscheiding aan burgemeester Leoluca Orlando die zich heeft ingezet voor bootvluchtelingen. Voetbalcoach Guus Hiddink geeft een medaille aan presentator en wereldverbeteraar Sander de Kramer.

De International Four Freedoms Awards 2020 is vanaf 13.00 uur te volgen via de website fourfreedoms.nl.


Meer Nederland