Koning strooit onderscheidingen in Japan

redactievorsten

27-10-2014 19:54:12

In Japan zal de koning behoorlijk wat onderscheidingen uitreiken. “Dat gebeurt op basis van wederkerigheid, waarbij het gebruik in het gastland leidend is,” zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Volgens traditie reikt het bezoekende land tweemaal zo veel decoraties uit als het ontvangende land. Zo krijgt kroonprinses Masako bijvoorbeeld het Grootkruis in de Huisorde van Oranje (zie foto) en ook aan prins Akishino en zijn vrouw valt die eer te beurt. Kroonprins Naruhito krijgt er geen, die is al Grootkruis in de Kroonorde en de Keizerlijke Majesteiten hebben al de hoogste Nederlandse onderscheiding: het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Daarnaast krijgen zeven personen het Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau, de hoogste onderscheiding die Nederland aan ‘gewone’ buitenlanders toekent, zoals de minister-president. Bijna twintig mensen worden Grootofficier in dezelfde Orde. Onder hen de opperhofmaarschalk, de opperkamerheer, de opperceremoniemeester, een aantal ministers en een hofdame.

De onderscheiding die koning Willem-Alexander krijgt in Japan

De onderscheiding die koning Willem-Alexander krijgt in Japan


Zelf krijgt koning Willem-Alexander van keizer Akihito de keten van de Orde van de Chrysanthemum, de hoogste Japanse onderscheiding. Koningin Máxima krijgt de Orde van de Kostbare Kroon, de hoogste voor vrouwelijke (niet-regerende) royals. Ook leden van de hofhouding (zoals ceremoniemeester Alle ‘ドルハウト’ Dorhout), minister Koenders en de plaatsvervangend directeur-generaal van de RVD worden gedecoreerd. Tijdens het staatsbezoek aan Korea worden geen decoraties uitgewisseld.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft