Royals reageren op overlijden Mandela

Vorsten

2013-12-06 08:56:00

Koning Willem-Alexander heeft de nabestaanden van Nelson Mandela een brief gestuurd. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekendgemaakt. In de brief wijst de koning op de wijsheid, de integriteit en de vriendelijkheid van Mandela en omschrijft hij hem als een inspirerend voorbeeld.

Koning Filip der Belgen laat via Twitter weten: “Nelson Mandela heeft zijn leven gewijd aan vrede en verzoening. Hij maakte de wereld een betere plek. Hij is een inspiratie voor ons allemaal.”

Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk laat via haar perssecretaris verstaan: “De koningin was diep bedroefd te horen dat Nelson Mandela verleden avond is overleden. Hij werkte onvermoeibaar voor het welzijn van zijn land, en zijn erfenis is het rustige Zuid-Afrika die we vandaag zien.
Hare Majesteit herinnert zich met veel warmte haar ontmoetingen met de heer Mandela en stuurt haar oprechte deelneming aan zijn familie en de mensen van Zuid-Afrika in deze zeer droevige tijd.”

Haar zoon prins Charles meldt via Clarence House: “Mandela was de belichaming van moed en verzoening. Hij was ook een man met een groot gevoel voor humor en had een grote levenslust. Met zijn heengaan zal er een immense leegte zijn, niet alleen in het leven van zijn familie, maar ook in die van alle Zuid-Afrikanen en de vele anderen wier levens zijn veranderd door zijn strijd voor vrede, rechtvaardigheid en vrijheid. De wereld is een bevlogen leider en een groot man verloren. Mijn familie en ik zijn diep bedroefd en onze gedachten en gebeden gaan uit naar zijn familie.”

Koning Carl XVI Gustaf van Zweden meldt:
“Het is met grote droefheid dat ik en mijn familie het nieuws ontvangen dat de voormalige president van de Republiek van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, is overleden.
Als president was hij een hartelijke, toegewijde en bewonderde staatsman.
De koningin en ik hadden het voorrecht hem te ontmoeten bij ons staatsbezoek aan Zuid-Afrika in 1997 en het was een groot genoegen om hem en zijn vrouw hier twee jaar later te zien als onze gasten. Bij deze gelegenheden maakte hij een rijke, warme en blijvende indruk op ons. Het buitengewone charisma van Nelson Mandela blijft in mijn herinneringen.”

Koning Harald V van Noorwegen schrijft:
“Het is met grote droefheid dat we de boodschap van het overlijden van president Nelson Mandela ontvangen. Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn familie en de Zuid-Afrikaanse bevolking.
Ik ben gelukkig dat ik heb hem meerdere malen heb mogen ontmoeten. Nelson Mandela is een voorbeeld voor mij. Ik heb zijn leiderschap, moed en wijsheid bewonderd. In een situatie die wordt gekenmerkt door geweld en wraak, wist hij het ​​beste naar boven te halen – zowel in zichzelf als in zijn medeburgers. Hij heeft de wereld getoond dat het mogelijk is om verzoening te verkiezen boven wraak, opbouwen te verkiezen boven afbraak.”

Koning Juan Carlos van Spanje heeft een condoleancebrief aan de nabestaanden van de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela gestuurd, waarin wordt benadrukt dat hij zijn leven in dienst stelde van anderen en “een voorbeeld was van integriteit en grootheid.”
“Zijn offers, zijn overtuigingen, zijn daden en beslissingen vormen het nalatenschap waarmee zijn landgenoten en alle mannen en vrouwen moeten geloven in de wereld en te vechten voor een betere toekomst.”

Prins Albert II van Monaco meldt dat Monaco de vlaggen halfstok zal hangen ‘ter nagedachtenis aan deze grote leider’. Het prinselijk paar is van plan de begrafenis bij te wonen van de ‘vrijheidsstrijder’. Ze hadden al meerdere malen de eer om Mandela te ontmoeten. Zowel Albert als Charlène beschouden hem als “een voorbeeld, een symbool van verzoening, een groot man door zijn moed, onbaatzuchtigheid en edelmoedigheid’.

Prinses Mabel van Oranje-Nassau tweet – voor het eerst sinds haar dankwoord na de dood van haar man – “Laten we Nelson Mandela eren door onze levens te leven in de geest van de vele lessen die hij ons heeft geleerd.”

Koningin Rania van Jordanië twitter: “Dankzij Madiba’s leven en nalatenschap is de hoop gevestigd dat goedheid kan overwinnen, mentaliteit te veranderen is en gebalde vuisten kunnen worden geopend. Rust in vrede, Nelson Mandela.”

Het Servische kroonprinselijk paar liet via een persbericht uit Belgrado weten condoleances te hebben gestuurd naar de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. ”De wereld heeft een groot staatsman en bevrijder verloren”, aldus ‘kroonprins Aleksandar II.


Meer België