Koning toont begrip voor getroffen filmsector

Vorsten

27-01-2021 15:39:03

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag de zwaar door de coronacrisis getroffen filmsector moed ingesproken. De koning had een digitale ontmoeting met een aantal belangrijkste spelers uit de bioscoop- en filmbranche. Bioscoopeigenaren en vertegenwoordigers van de filmwereld informeerden hem over de gevolgen van de coronapandemie en de maatregelen voor hun sectoren.

Als gevolg van de pandemie is het aantal bioscoopbezoeken sinds maart afgelopen jaar gedaald met ruim 73 procent. Op dit moment zijn de bioscopen gesloten. De omzetdaling voor bioscoopeigenaren bedroeg in 2020 circa 300 miljoen euro. Het voortbestaan van hun ondernemingen staat onder druk.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) zijn bij veel bioscopen en filmtheaters reeds reorganisaties doorgevoerd, maar zal het jaren duren, voordat de bedrijfsvoering van bioscopen en filmtheaters weer op orde is. Voor de totstandkoming en distributie van nieuwe films heeft de coronapandemie eveneens ingrijpende gevolgen.

Digitale festivals

Producties kwamen eerst stil te liggen en kregen vervolgens op de filmset te maken met fysieke restricties. Hierdoor zijn afgelopen jaar minder films geproduceerd en uitgebracht. Filmfestivals konden niet doorgaan of moesten uitwijken naar digitale varianten en de werkgelegenheid onder filmmakers en creatieve en technische professionals nam af.

Willem-Alexander sprak met de directeuren van de NVBF, Pathé, onafhankelijke bioscoop CineCity Vlissingen en filmtheater LantarenVenster Rotterdam over de impact van de coronapandemie op hun ondernemingen. Zij vertelden over het effect van de tweede golf en de lockdown op hun bedrijven en werd er vooruitgeblikt op de tijd na de pandemie.

De koning sprak vervolgens met de directeur van het Filmfonds, de filmregisseur Eché Janga en de directeuren van filmdistributeur September Film en het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) over de gevolgen van de pandemie op de Nederlandse film en het filmklimaat in Nederland.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.