Koning verkent boomgaard in Zoetermeer

Vorsten

29-06-2020 14:04:35

Koning Willem-Alexander heeft maandagmiddag in de Hof van Seghwaert in Zoetermeer een werkbezoek gebracht aan Gilde Stadstuiniers. Dat gilde staat aan de basis van het door het Oranjefonds mede ondersteunde project ‘De kracht van groen Zoetermeer’. De koning vormt met koningin Máxima het beschermpaar van het fonds.

Het project is bedoeld om mensen te betrekken bij hun buurt en bewust te laten worden van het groen in hun omgeving, zoals stads- en buurtgroen, wijktuinen, moestuinen en boomgaarden. Het project zet het groen in om vrijwilligers en wijkbewoners, mensen met een beperking en mensen in een re-integratietraject met elkaar in contact te brengen.

De Hof van Seghwaert is een historische perenboomgaard, die sinds 2014 in gebruik is als wijktuin en ontmoetingsplek. Een soort openlucht buurthuis, zo ervoer de koning bij zijn onaangekondigde visite. Zo kunnen bewoners van een verpleeghuis voor mensen met dementie er wandelen, komen er scholieren in het najaar peren plukken, zijn er lessen in de boomgaard en wordt er volop getuinierd.

De koning kreeg tekst en uitleg over het project en hoorde over de weerstand die bij de gemeente Zoetermeer aanvankelijk bestond om zoveel groen in handen te geven van vrijwilligers. Daarna maakte hij een wandeling door de tuin en boomgaard en knoopte praatjes aan met de daar aanwezige vrijwilligers. Ook de konijnen, kippen en bijen kregen koninklijk bezoek.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.