Willem-Alexander bezoekt Grondwet Festival

Vorsten

2014-03-29 06:13:00

DEN HAAG (ANP) – Koning Willem-Alexander is zaterdagmiddag in Den Haag één van de bezoekers van het Grondwet Festival. Dat wordt gehouden ter gelegenheid van het 2e eeuwfeest van de Nederlandse Grondwet, die op 29 maart 1814 werd goedgekeurd. Het feest maakt deel uit van de vorig jaar begonnen en 2 jaar durende viering van 200 jaar koninkrijk.

Willem-Alexander begint zijn 2 uur durende bezoek bij het Kabinet van de Koning aan de Hofvijver, waar hij het originele exemplaar van de Grondwet te zien krijgt. Daarna wandelt hij over het Lange Voorhout, met onder meer een levensgrote versie van het Grondwetboek, naar het voormalige woonhuis van Gijsbert Karel van Hogendorp, de belangrijkste auteur van de Grondwet van 1814. Aansluitend woont de koning in het stadhuis een deel van een scholierendebat bij.

In Den Haag zijn tientallen activiteiten gepland en zijn onder meer het Catshuis, de Trêveszaal, het Kabinet van de Koning, de Ridderzaal en de 36e verdieping van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties te bezoeken. Minister Ronald Plasterk, die voor de grondwet verantwoordelijk is, krijgt de essaybundel over de Grondwet (‘De jaren van het Koninkrijk, tien knooppunten’) aangeboden. De bijdragen zijn geschreven door wetgevingsjuristen van zijn ministerie.

De Grondwet van 1814 is ook op internet te zien in de online expositie ‘200 jaar grondwet’, die in samenwerking met het Nationaal Archief is georganiseerd. Er zijn nog acht andere documenten te bekijken, waaronder latere grondwetten en de scheidingspapieren van Nederland en België uit 1839.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig