Koning voor het eerst met baard op herdenkingsmunt

Vorsten

03-09-2020 09:21:31

Willem-Alexander is voor het eerst met zijn veelbesproken baard afgebeeld op een munt. De koning en zijn gezichtsbeharing pronken op een herdenkingsmunt ter ere van het honderdjarig bestaan van het Woudagemaal, heeft de Koninklijke Nederlandse Munt donderdagochtend bekendgemaakt.

Het Woudagemaal Vijfje is de negende uitgifte in de werelderfgoed-herdenkingsmuntenserie en viert het honderdjarig bestaan van het nog functionerende Friese stoomgemaal. De munt wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën. De koning staat op een zijde met achter hem de wapperende vlag van Friesland Op de andere zijde wordt het Woudagemaal vanuit vogelvluchtperspectief afgebeeld in strakke lijnen. Beeldend kunstenaar Berend Strik ontwierp de munt.

Het Woudagemaal Vijfje heeft een waarde van 5 euro en is een wettig betaalmiddel in Nederland. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere edities in het zilver en goud. De ceremoniële eerste slag van de herdenkingsmunt vindt plaats op 7 oktober.

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Koningin Wilhelmina opende het stoomgemaal in 1920. Destijds diende het om overtollig water tegen te gaan. Sinds 1998 mag het Woudagemaal zich rekenen tot één van de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord