Koning pas weer vrij op verjaardag in 2025

Vorsten

2014-04-27 05:10:00

WASSENAAR – Koning Willem-Alexander moet tot 2025 wachten alvorens hij zijn verjaardag weer in alle intimiteit met zijn vrouw en dochters kan vieren, zonder de verplichting ook zijn 17 miljoen landgenoten op het feest uit te nodigen.

Zondag, wanneer de koning zijn 47e verjaardag viert, is voorlopig de laatste keer dat dit kan. Dit omdat Koningsdag, dat door Willem-Alexander zelf op zijn geboortedag is geplaatst, niet op een zondag wordt gevierd, maar een dag eerder. Dat komt in 2025 pas weer voor.

Het koninklijk gezin heeft in elk geval genoeg gespreksstof na de première van Koningsdag zaterdag in De Rijp en Amstelveen. Het was volgens de koning ‘onvergetelijk’ en daaraan had hij met koningin Máxima zelf bijgedragen door ondanks eerdere berichten van het tegendeel toch zijn drie dochters te laten deelnemen aan een deel van de activiteiten. Amalia, Alexia en Ariane oogden nog wat beduusd, maar aan de hand van hun ouders vonden ze al snel hun draai op het parcours.

Geslaagd

De koning kan op zijn verjaardag alvast terugkijken op een geslaagd eerste jaar van zijn koningschap. In het weekeinde kreeg hij lovende recensies in de nationale dagbladen en ook de opiniepeilingen toonden veel vertrouwen en waardering.

Volgens een paar commentatoren was zijn ‘biertje’ met de Russische president Vladimir Poetin in het Holland House in Sotsji het enige smetje van betekenis. Maar aan die ontmoeting – met een bevriend staatshoofd in diens eigen land – viel niet te ontkomen vanaf het moment dat de regering besloot dat koning en premier naar Rusland zouden gaan voor de Olympische Winterspelen.
Meer Nederland