Koning Willem-Alexander: 24 uur is niet genoeg

redactievorsten

2015-03-12 08:15:19

Hoewel de koning vindt dat de troonswisseling soepel is verlopen, blijft er voor Willem-Alexander één probleem bestaan. Een dag heeft slechts 24 uur en dat was als troonopvolger al weinig, nu als koning komt hij helemaal tijd tekort. Quality time is voor Willem-Alexander als vader het sleutelwoord. Anders presenteren zijn kinderen daarvoor later de rekening en dat wil hij voorkomen, zei Willem-Alexander in een persgesprek voorafgaand aan het staatsbezoek aan Denemarken. Zij moeten zo normaal mogelijk opgroeien, zo ver mogelijk van de schijnwerpers. Wel worden ze deelgenoot gemaakt van wat er speelt in het leven van hun ouders als koningspaar.

Sinds 30 april 2013 is de baan en de verantwoordelijkheid van Willem-Alexander veranderd. Zo was hij voorheen veel meer op reis, bijvoorbeeld voor de adviesraad voor water en sanitatie van de VN. Ook moest hij voor de abdicatie van zijn moeder afscheid nemen van zijn functie bij het Internationaal Olympisch Comité, waarvan ook kroonprins Frederik van Denemarken lid is.
Dat de overgang van Beatrix naar Willem-Alexander soepel is verlopen, is volgens de koning te danken aan de goede voorbereidingen. Om de hofhouding vorm te geven werkt hij nauw samen met zijn moeder en ook zijn echtgenote werd daarbij betrokken. Hij is blij met Máxima aan zijn zijde, samen vormen ze voor en achter de schermen een hecht team.


Meer Nederland