Koning Willem-Alexander bedankt RIVM voor ‘gigantische inzet’

Vorsten

09-02-2021 17:25:38

Koning Willem-Alexander is dinsdagmiddag tijdens verschillende bezoeken bijgepraat over het coronavaccinatieprogramma. De koning begon in Houten, waar zich een XL-vaccinatielocatie bevindt. Hij ging vervolgens langs bij het zogenoemde coronabedrijf van de GGD in Rijnsweerd en het RIVM in Bilthoven. Bij elke stop kreeg de koning uitleg over verschillende onderdelen van het prikprogramma.

Aan het einde van zijn rondgang sprak Willem-Alexander aan iedereen die betrokken is bij het RIVM zijn dank uit voor hun “gigantische inzet” onder vaak moeilijke omstandigheden. Dankzij het vaccin is er licht aan het einde van de tunnel, aldus de koning, maar de RIVM’ers moeten de weg bereiden en zorgen dat obstakels uit de weg worden geruimd. Namens een groot deel van Nederland was hij dan ook “ongelofelijk trots” op hun werk.

Het drieënhalf uur durende bezoek begon bij de XL-vaccinatielocatie in een royaal bemeten congrescentrum in Houten. Dat functioneert met maar liefst 24 ‘priklijnen’, waar – indien er voldoende vaccins zijn – capaciteit is voor het inenten van drieduizend mensen per dag. De koning sprak zowel met mensen die vaccineren, als met GGD-medewerkers die daarvoor worden opgeleid. In Houten is voor hen ook een trainingscentrum.

Warm gevoel

In Rijnsweerd ging Willem-Alexander aansluitend naar het zogenoemde coronabedrijf van de GGD regio Utrecht. Dat is vorig jaar april ingericht en biedt inmiddels werk aan meer dan tweeduizend mensen, die onder meer afkomstig zijn uit bedrijfstakken die vanwege de coronapandemie stilstaan: horeca, cultuurwereld en evenementenbranche. “Het geeft een warm gevoel dat de koning zo’n belangstelling toont voor dit werk”, aldus directeur Jaap Donker van de Utrechtse GGD. Hij heeft inmiddels de ‘grootste’ start-up van de regio, maar hij verzekerde de koning dat deze start-up erop is gericht zichzelf weer onnodig te maken.

Het werkbezoek werd afgesloten bij het RIVM in Bilthoven met een rondleiding over het Logistiek Coördinatiecentrum COVID-vaccinatie (LCC). Aansluitend nam Willem-Alexander deel aan videogesprekken waarin onder meer de vaccinatiestrategie, de samenwerking met de GGD en de opschaling van het vaccinatieprogramma werden besproken.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord