Zien: Koning Willem-Alexander in Noorwegen voor NAVO-oefening

Vorsten

27-03-2022 15:42:04

Koning Willem-Alexander is zaterdag en zondag in Noorwegen geweest voor een bezoek aan de Koninklijke Marine. De vorst woonde daar de zogenoemde Cold Response bij, een tweejaarlijkse NAVO-oefening met ruim 30.000 deelnemers. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zondag bekendgemaakt.

Willem-Alexander kreeg zaterdag aan boord van het schip Zr.Ms. Rotterdam een rondleiding en hoorde daar onder meer hoe maritieme diensten helpen bij amfibische landingen. In de avond was de koning aanwezig bij een uitleg van de Maritime Battle Staff en nam hij in de nacht van zaterdag op zondag zelf ook deel aan een amfibische landing.

In het veld leerde de koning over tactiek en planningsuitdagingen bij zulke landingen. De overnachting was ook in het veld.

Simulatie

Willem-Alexander woonde zondag als afsluiting van zijn werkbezoek een gesimuleerde verplaatsing per sneeuwscooter naar een patiënt bij en een medische evacuatie per helikopter naar het schip Zr.Ms. Rotterdam.

Elke twee jaar doen 27 landen mee aan de Cold Response van de NAVO, waarbij samenwerken over land, zee en in de lucht wordt geoefend.


Meer Nederland

In deze Vorsten:

 

– Haakon en Victoria, vrienden onder elkaar
– Filip en Mathilde wél naar Griekenland
– Bijna 40: prins William kiest eigen pad
– Sisi’s rebelse kleindochter
– Mode: een kijkje op de rug