Koning Willem-Alexander moet ook na vakantie afstand bewaren

Vorsten

30-08-2020 19:48:01

Koning Willem-Alexander is zondag met zijn gezin uit Griekenland vertrokken en naar huis gevlogen. Dat valt althans op te maken uit de vliegbewegingen van het regeringstoestel dat een retourtje maakte naar Athene. Daarmee is de op 17 juli begonnen koninklijke zomervakantie ten einde. De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane moeten deze week weer aan de slag nu ook in de regio Midden de scholen weer beginnen.

Koning Willem-Alexander zei aan het begin van de vakantie te hopen dat hij na de zomer weer enigszins naar het “oude normaal” kon gaan en zijn agenda op te pakken, maar met de wetenschap dat vanwege het coronavirus aanpassingen nog steeds nodig zouden zijn. Al was het maar om te voorkomen dat hij of koningin Máxima voor drukke plaatsen zouden zorgen. “Wij kunnen geen drukke plaatsen creëren. We moeten helaas geduld hebben”, aldus de koning in juli. Hij zou graag weer direct contact hebben en “aanraakbaar” zijn, maar dat verdraagt zich niet met afstand houden.

Hij heeft inmiddels kunnen ervaren hoe gevoelig die plicht ligt in de samenleving, in elk geval wanneer het gaat om mensen met een voorbeeldfunctie. Het koningspaar kreeg kritiek toen een vakantiefoto van een restaurantbezoek op het Griekse eiland Milos op sociale media belandde. Bij de opname met de restauranteigenaar was geen afstand bewaard. Er kwamen excuses: “We hadden afstand moeten houden”, bekenden Willem-Alexander en Máxima. Kort daarna kreeg minister Fred Grapperhaus een mediastorm over zich heen omdat ook hij bij zijn eigen huwelijk notabene de coronaregels niet altijd had nageleefd.

Werkbezoeken

Voor het koninklijke werk betekent dat wel dat (werk)bezoeken niet altijd van tevoren worden aangekondigd, om te voorkomen dat er een volksoploop ontstaat. Dat blijkt ook aan de vrijwel lege openbare agenda voor de komende weken. De koning gaat aan het einde van de week naar Schiphol-Oost en aan het einde van de maand in elk geval naar Delfzijl. Hij ontvangt deze week ook geloofsbrieven, terwijl Máxima tot nu toe één aangekondigd en één nog geheim gehouden bezoek heeft. Het zal van de ontwikkelingen rond het coronavirus afhangen, hoeveel meer eerder bekend kan worden.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord