Koning Willem-Alexander opent feestjaar 750 jaar Gouda

Vorsten

12-04-2022 16:42:03

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag het feestjaar Gouda750 geopend. Dat gebeurde in de Sint-Janskerk, waar ook de tentoonstelling Beleef het Wonder van Gouda van start ging. Er waren optredens van onder anderen Maaike Ouboter, stadsdichter Peter Noordhoek en trombonist Pelle van Esch.

De koning wandelde na bijdragen van onder anderen burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve, Museum Gouda-directeur Femke Haijtema en bijzonder hoogleraar Bastiaan Rijpkema naar De Markt.

Op De Markt ontmoette hij een aantal makers van zo’n veertig beelden die voor het gemeentehuis zijn neergezet, waar in totaal ongeveer driehonderd Gouwenaren aan hebben gewerkt. Tot slot sprak Willem-Alexander met enkele Gouwenaars in het stadhuis.

Na afloop sprak de koning Gouda vanaf de trap van het Stadhuis toe. “Het heeft helemaal geen zin om het verleden te herdenken als je niet naar de toekomst kijkt”, zei hij daar. “We zien hoe dun het laagje van verdraagzaamheid kan zijn.” Hij benoemde dat “als je zelf niet verdraagzaam bent naar je buurman”, je dat ook niet van een ander kunt verlangen.

Het is dit jaar 750 jaar geleden dat Graaf Floris V stadsrechten verleende aan Gouda. Dat wordt van 12 april tot en met 17 september gevierd in de stad.


Meer Nederland

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel