Koning Willem-Alexander: steun kunstenaars, ga kijken

Vorsten

08-10-2020 17:59:37

Koning Willem-Alexander heeft donderdag bij de uitreiking van de Koninklijke Schilderprijs zijn steun uitgesproken voor de kunstenaars. “Ik heb bewondering voor de manier waarop makers in de kunst de moed erin houden. Daar hebben ze onze steun bij nodig. Dus: houd 1,5 meter afstand, maar ga kijken in de galeries, in de open studio’s en in de musea!”

De prijsuitreiking in het Koninklijk Paleis in Amsterdam was als geen van de voorgaande afleveringen van de in 1871 als koninklijke subsidie ingestelde prijs. Koning, paleis en hofhouding hadden alles uit de kast gehaald om de bijeenkomst binnen alle coronaregels toch doorgang te laten vinden. Willem-Alexander was blij “dat wij bij elkaar zijn om de beeldende kunst te steunen”, zei hij in zijn toespraak tot de dertig genodigden. Normaal zouden er 350 gasten zijn geweest.

“Dit is een ongelofelijk moeilijk jaar voor heel veel mensen, en zeker ook voor kunstenaars. Voor jonge kunstenaars al helemaal. Je zult dit jaar maar afgestudeerd zijn aan één van de academies. Géén eindexpositie. Geen trotse ouders die komen kijken. Geen feest met je vrienden na afloop. Nauwelijks mogelijkheden om je werk aan een groter publiek te laten zien”, somde de koning op.

Royale rondgang

Dat verklaarde volgens hem wellicht ook de grote belangstelling voor de Koninklijke Prijs met maar liefst 406 inzenders. “Het afgelopen half jaar hebben we allemaal kunnen ervaren hoe het voelt als de cultuur in ons leven wegvalt. Kunst is zuurstof voor het hart en voedsel voor de geest. Dit is misschien wel het grootste verschil tussen mens en dier: wij kunnen niet zonder cultuur, met grote en kleine C”, herhaalde koning Willem-Alexander een uitspraak die hij eerder dit jaar ook al had gedaan.

Hij vond het bijzonder dat er dit jaar drie vrouwelijke winnaars waren. Dat was in de 149 jaar van de Schilderprijs niet eerder voorgekomen. Na de coronaproof uitreiking – de winnaars Janne Schipper, Charlott Weise, Dan Zhu moesten hun envelop met onderscheiding zelf oppakken – maakte hij een royale rondgang langs hun kunstwerken en die van andere genomineerden. Met twee van hun sprak hij – ook een primeur – via een videoverbinding omdat ze uit het buitenland niet naar Nederland konden komen.

Kunstenaar Maxima Favre met wie de koning op die manier sprak, waarbij Willem-Alexander de iPad in zijn hand hield om Favre te laten zien waar hij naar keek, vroeg aan het einde van het gesprek om een screenshot. Willem-Alexander stemde toe en nam zelfs even zijn nieuwe mondkapje af voor een beter beeld.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord