Koning Willem I in Nationaal Archief

Vorsten

2015-03-23 09:11:00

DEN HAAG – De tentoonstelling ’24 uur met Willem, koning van Nederland en België’ is vanaf 28 augustus te zien in het Nationaal Archief in Den Haag. De expositie toont bijzondere stukken uit het archief, zoals de eerste grondwet, de eerste troonrede en persoonlijke bezittingen van de koning, die de basis legde van hoe Nederland nu is.

Erfprins Willem Frederik, zoon van de laatste stadhouder, komt in 1813 aan op het strand van Scheveningen. Als Napoleon in 1815 definitief wordt verslagen, roept hij zich uit tot koning der Verenigde Nederlanden. Als Willem I doet hij er alles aan om Nederland en België na jaren van oorlog uit het slop te helpen. De workaholic werkt 24 uur per dag en drukt er duizenden koninklijke besluiten doorheen, die tot op de dag van vandaag terug zijn te zien in ons landschap.

In de tentoonstelling, die tot en met 17 juli 2016 is te zien, staat de werkkamer van Willem I centraal. Via een rode loper treedt de bezoeker het domein van de koning binnen en is te zien hoe hij werkte. Belangrijke thema’s als de aanleg van een nieuwe infrastructuur in Nederland, sociaal-economische verbeteringen en later ook de splitsing tussen Nederland en België komen aan de orde. Ook maakt de bezoeker kennis met zijn vertrouwelingen.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig