Koning ziet geveldans bij opening Depot Boijmans Van Beuningen

Vorsten

05-11-2021 14:19:47

Met een druk op de knop heeft koning Willem-Alexander vrijdagmiddag het Depot Boijmans Van Beuningen geopend. Het staatshoofd werd daarbij verrast door een verticale dans tegen de gevel van het met 1664 spiegels bedekte Rotterdamse bouwwerk.

Museumdirecteur Sjarel Ex heette de koning welkom op het Museumpark in de havenstad, waar op een steenworp van het in verbouwing zijnde Museum Boijmans Van Beuningen de metershoge spiegelpot is herrezen. Na het welkomstwoord zorgde een dansgezelschap voor een verticaal spektakel en mocht de koning de openingshandeling uitvoeren. Na twee minuten opende zich de tot dan toe onzichtbare deur van het nieuwe kunstdepot en startte de rondleiding van het staatshoofd in het depot.

De koning zei dat hij veel positieve verhalen had gehoord over het nieuwe depot, dat het eerste voor het publiek toegankelijke museumdepot ter wereld is. In het depot zijn werken te zien die tot nu toe in de kelders van het museum Museum Boijmans Van Beuningen bewaard werden. Die kelders werden bij aanvang van de verbouwing in 2019 niet meer veilig geacht. In het depot krijgen bezoekers een indruk van wat er allemaal komt kijken bij het conserveren en verzamelen van kunst. De 151.000 werken hebben een gezamenlijke waarde van 8 miljard euro.

Meer Nederland