Koning ziet Nederlands-Chinese samenwerking

Vorsten

07-12-2015 15:25:00

MARKNESSE – Koning Willem-Alexander heeft maandagmiddag in Marknesse een werkbezoek gebracht aan het Nederlands Lucht-en Ruimtevaartcentrum (NLR). Aanleiding voor de visite was het staatsbezoek aan China eind oktober. Daar werd in aanwezigheid van de koning een overeenkomst getekend tussen Nederland en China om verder samen te werken op het gebied van civiele luchtvaarttechnologie.

China maakt bijvoorbeeld al lang gebruik van de windtunnel van DNW, de stichting Duits-Nederlandse Windtunnels, voor het testen van vliegtuigen die de Chinezen ontwikkelen. De koning bekeek samen met de Chinese ambassadeur in Nederland, Chen Xu, in de windtunnel een schaalmodel van de COMAC C919, het passagierstoestel dat China begin vorige maand heeft gepresenteerd en dat de concurrentie moet aangaan met Airbus en Boeing.

Ook kreeg hij in een rondetafelgesprek met onder neer vertegenwoordigers van Fokker en TU Delft uitleg over de mogelijkheden van samenwerking op het gebied van aerospace tussen beide landen. “Nederland heeft enorme kennis, wij hebben een enorme markt en potentieel”, aldus ambassadeur Chen Xu, die de in Peking gesloten overeenkomst een ‘enorme impuls voor onze onderlinge betrekkingen’.

Meer Nederland