Koningen steken in Auschwitz kaarsen aan

Vorsten

27/01/2015 4:41 am

OSWIECIM – Met het leggen van kransen en het aansteken van kaarsen begint dinsdag op Holocaustdag in Polen de herdenking van de bevrijding van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Overlevenden van het kamp, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen werden vermoord, zijn de eersten die bij de zogenoemde Dodenmuur van barak 11 dit stille eerbetoon brengen. Het is een intieme plechtigheid, anders dan de internationale herdenking in de middag waaraan onder anderen de koningen Willem-Alexander en Filip deelnemen.

In de ochtenduren is er ook nog een mis, die wordt opgedragen ter nagedachtenis van de slachtoffers. In Auschwitz, waar bijna 59.000 Nederlanders om het leven kwamen, waren dat voornamelijk Joden, Sinti en Roma.

Koningsparen

De koningsparen van Nederland en België krijgen in de middag gezelschap van onder meer het erfgroothertogelijk paar van Luxemburg, kroonprins Frederik van Denemarken, kroonprins Haakon van Noorwegen en kroonprinses Victoria van Zweden, alsmede tal van presidenten en regeringsleiders.

Die zullen aan het einde van de plechtigheid, die plaatsvindt in een tent in kamp Auschwitz II-Birkenau, om beurten een kaars plaatsen bij het monument dat aan de slachtoffers uit hun land herinnert. Afwezig is de Russische president Vladimir Poetin, die zegt door de Polen niet te zijn uitgenodigd hoewel het kamp op 27 januari 1945 door het Sovjetleger werd bevrijd.

De Polen zeggen niemand expliciet te hebben uitgenodigd, maar dat staatshoofden welkom zijn. De president van Oekraïne, Petro Poroshenko, wordt wel verwacht.


Meer Nederland