Koningin Máxima draagt dé Stuart

redactievorsten

2018-10-23 21:15:12

Koningin Máxima draagt tijdens de staatsbanket in het Verenigd Koninkrijk de druppelvormige roosdiamant die bekend staat als de ‘Stuart’. De diamant is in 1690, vlak na de kroning van koning-stadhouder Willem III en koningin Mary II, in bezit van de familie gekomen als nog ruwe ‘Grote Steen’. Mary liet hem in peerroosslijpsel met 22 facetten slijpen volgens het model van de Amsterdamse roos.

Via vererving komt de steen naar het stadhouderlijk hof in Den Haag. Alleen tijdens de ballingschap van stadhouder Willem V en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen is de diamant voor korte tijd weer in Engeland geweest.

Koningin-regentes Emma liet in 1879 bij J.M. Kempen en Zoonen een collier maken, waarin de Stuart als hanger gedragen kon worden. In aanloop naar de inhuldiging van Wilhelmina gaf Emma Juwelier Schürmann in Frankfurt opdracht een diadeem te vervaardigen met als middelpunt de Stuart-diamant. Dit diadeem draagt Koningin Máxima vanavond. Kenmerkend voor de steen van circa 40 karaat is zijn blauw-grijze kleur.

> Dit is waarom de Stuart een haast mythische status heeft


Meer Juwelen

Vorsten brengt de royals dichtbij!

Bent u geïnteresseerd in de Oranjes en andere koninklijke families? Dan is maandblad Vorsten echt iets voor u.