Video: Koningin Máxima hoort over bijzondere problemen Waddeneilanden

Vorsten

28-05-2020 16:57:41

De Waddeneilanden hebben koningin Máxima donderdagmiddag tijdens een werkbezoek aan Texel gevraagd hun ambassadeur te zijn in Den Haag. De koningin zou onder de aandacht moeten brengen dat de Wadden hulp nodig hebben, met name in de komende winter. Dat laatste begreep de koningin meteen. “Dat is voor u een dood deel van het jaar,” aldus Máxima.

Het was burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog als voorzitter van het samenwerkingsverband De Wadden die het bijzondere beroep deed. “Wij doppen graag onze eigen boontjes, maar dit keer zijn de problemen door de coronacrisis groter dan anders. We zijn niet zielig maar we moeten wel hulp hebben, vooral om de leefbaarheid vast te houden. We zijn tenslotte geen openluchtmuseum”, aldus een gepassioneerde Van Gent.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Koningin Máxima kwam juist naar Texel vanwege de bijzondere situatie op de Waddeneilanden, die voor 80 procent of meer van hun economie afhankelijk zijn van het toerisme. De gevolgen van de coronacrisis en de beperkende maatregelen die ook de komende maanden nog zullen gelden om verspreiding van het virus in te dammen, zijn dan ook zeer ingrijpend. Zo zullen bijvoorbeeld de groepsaccommodaties, die in juni waren volgeboekt met scholieren, dit jaar geen klanten hebben. Die hebben dus steun nodig om de winter te overleven.

Hoogseizoen

Het toerisme op Texel is zich voorzichtig aan het herstellen zo hoorde de koningin, maar de anderhalve meter afstand die overal in acht moet worden genomen, heeft gevolgen voor de capaciteit op de veerboten en in de restaurants en hotels. De verdienmogelijkheden zijn daardoor ook weer beperkter. De winkels op de eilanden zijn qua capaciteit ingesteld op het hoogseizoen en de toeristen. De supermarkten bijvoorbeeld hebben anders dan op de ‘wal’ geen omzetstijging gezien, zo werd Máxima verteld.

Aan het slot van het bezoek maakte de koningin verrassend nog een korte wandeling door het centrum van Den Burg. Daar werd meteen duidelijk dat het handhaven van 1,5 meter afstand een vrijwel onmogelijke opgave is, zeker bij koninklijke bezoeken.

Meer Nederland