Koningin Máxima hoort verhalen over armoede aan in Nijkerk

Vorsten

14-12-2022 16:02:47

Koningin Máxima heeft woensdagmiddag de verhalen aangehoord van verschillende bewoners in Nijkerk die moeite hebben om rond te komen. Ook sprak de koningin met vrijwilligers, professionals en hulporganisaties in de gemeente over hun ervaringen met armoede.

De koningin ging in buurthuis Het Paashuis met mensen in gesprek over de moeite die het soms kan kosten om rond te komen, vooral gezien de hoge energiekosten en de inflatie nu. Máxima sprak met een eigenaar van een bakkerij, een vrouw die gepensioneerd is, een man die medisch afgekeurd en werkloos is en een huisvrouw die een zoon heeft van 14 jaar.

Vervolgens ging Máxima bij Brink42, een ontmoetingsplek van Stichting Streams, in gesprek met een aantal vrijwilligersorganisaties in Nijkerk. Máxima sprak met de voedselbank in de gemeente, stichting Streams, Stichting Nijkerks Diaconaal Beraad, HipHelpt en SchuldHulpMaatje Nijkerk over hun ervaringen met armoede. Tot slot hoorde Máxima de verhalen over dit thema aan van verschillende professionals van onder andere de gemeente Nijkerk, Rabobank Randmeren en de welzijnsorganisatie Sigma.

Stijgende kosten

De koningin erkent dat mensen het steeds lastiger hebben met het betalen van hun rekeningen door de stijgende kosten. Zo bracht zij afgelopen maand in Amsterdam-Noord een bezoek aan de Sociale Kruidenier in Amsterdam-Noord. Bij het initiatief van de voedselbank kunnen mensen met een krappe beurs lang houdbare producten kopen tegen een kleine prijs. Ook is Máxima erevoorzitter van SchuldenlabNL en al enkele jaren betrokken bij de stichting die als doel heeft om mensen schuldenzorgvrij te maken.

Máxima heeft vaker aangegeven te begrijpen dat mensen steeds meer moeite hebben om rond te komen door de hoge kosten. De koningin zei tijdens het staatsbezoek aan Zweden in oktober, toen koning Willem-Alexander niet wilde ingaan op de verontwaardiging rond de stijgende uitkering van de koninklijke familie, dat er wel meer aandacht gaat komen voor mensen met financiële moeilijkheden.

Meer Nederland