Koningin Máxima kijkt uit naar concerten met publiek

Vorsten

2021-04-08 17:41:28

Koningin Máxima heeft donderdagmiddag digitaal een miniconcert gekregen van de Arnhemse vocale groep @Noon. Het was de muzikale toegift aan het slot van een werkbezoek aan de door de coronamaatregelen zwaar getroffen koorsector. De koningin vond het prachtig, maar kijkt ook uit naar de tijd dat er weer echte concerten kunnen plaatsvinden.

Het was als een streling van het hart, zei de koningin over de samenzang. “Het plezier sprong ervan af. Een mooie afsluiting van mijn videodag.” Op de vraag of ze een tweede lied wilde horen, antwoordde ze spontaan. “Ik heb de tijd. Dit maken we niet zo vaak mee. Ga uw gang.”

Het concert was mogelijk door toepassing van de nieuwe muziekuitvoeringssoftware Jamulus dat weinig vertraging kent waardoor zangers gewoon vanuit huis samen kunnen zingen. “Vorig jaar was zoiets nog ondenkbaar en onmogelijk”, aldus Petra Limon, de dirigent en alt van @Noon. “Met Zoom kan het niet, want dan is er te veel vertraging, maar hiermee lukt het wel.” Het koor kan er ook mee repeteren vertelde Ferhat Beyaz, die deze digitale samenzang vooralsnog een redelijk alternatief vond voor het echte samen zingen. “Er is niks mooiers dan samen zingen”, meende hij.

Koningin Máxima merkte op dat ze nog wel moest wennen aan het gelijktijdig kijken en luisteren, omdat tussen beeld en geluid nog wel vertraging zit. Het geluid komt eerder binnen, waardoor het bewegen van de lippen daarmee niet synchroon liep. Ze keek uit naar de tijd dat er weer met ‘live’ publiek kan worden gezongen, maar ze veronderstelde dat dit nog wel even kan duren.


Meer Nederland