Koningin Máxima spreekt dinsdag in Mexico

Vorsten

2016-06-20 15:23:00

Máxima is dinsdag in Mexico. De koningin spreekt, als speciale pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal, ter gelegenheid van de lancering van het Nationaal beleidsplan voor Inclusieve Financiering in het nationaal paleis in Mexico-stad. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag bekend.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto woont de lancering van het beleidsplan bij. Dat vormt de leidraad voor de verbetering van toegang tot financiële diensten voor de bevolking van Mexico.

In haar toespraak gaat Máxima in op de kansen en uitdagingen die er liggen om het plan tot uitvoering te brengen. Zo richt zij zich bijvoorbeeld op het belang van verruiming van bankfaciliteiten en agentschappen om de financiële diensten fysiek beter toegankelijk te maken en op de financieringsmogelijkheden voor de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf.

Paneldiscussie

In Mexico heeft de koningin naast haar toespraak een ontmoeting met president Enrique Peña Nieto. Ook spreekt zij onder anderen met de minister van Financiën, Luis Videgaray, en de president van de Centrale Bank van Mexico, Agustín Carstens. Máxima woont ook een paneldiscussie bij met vertegenwoordigers uit de financiële en technologiesector. Die discussie gaat over hoe technologie de toegang tot financiële diensten kan verbeteren.

Máxima was in 2009, 2011 en 2012 ook al als speciale pleitbezorger van de VN in Mexico. De koningin werd in september 2009 benoemd tot speciale pleitbezorger van secretaris-generaal Ban Ki-moon. Zij adviseert hem over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Sinds juni 2011 is Máxima erevoorzitter van het G20 Global Partnership for Financial Inclusion.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie