Máxima heeft veel geleerd in China

Vorsten

2014-11-28 05:33:00

PEKING – Koningin Máxima is vrijdag aan het begin van de middag (plaatselijke tijd) vertrokken uit Peking na een werkbezoek voor de Verenigde Naties. Vlak voor vertrek vertelde ze over haar ervaringen tijdens een persbijeenkomst op het kantoor van het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP. De koningin heeft in ”vijf zeer drukke dagen” veel geleerd van de ontwikkelingen in China die financiële diensten beter toegankelijk maken.

Het land is vastbesloten daarin vooruitgang te boeken, zo stelde Máxima vast. Ze was onder de indruk van alles wat China al heeft gedaan. Het ligt vóór op veel andere zich ontwikkelende landen, maar innovatie en creativiteit zijn nodig om de hele bevolking toegang te geven tot de mogelijkheid van sparen, geld overmaken, verzekeringen en leningen.

Vooral in de afgelegen dun bevolkte landelijke gebieden was dat een uitdaging, maar met een combinatie van mobiele telefoon, digitale financiële diensten en bankvoorzieningen in lokale winkels is er veel mogelijk. Dat iemand betaalt voor een ziekteverzekering, maar het geld niet terugkrijgt als hij niet ziek wordt, moest volgens Máxima worden uitgelegd aan mensen die nooit met verzekeringen te maken hebben gehad.

De Chinese regering had Máxima uitgenodigd om te praten met de overheid, banken, telecom- en internetbedrijven en zelf te zien hoe China er wat betreft toegankelijkheid van financiële diensten voorstaat. Op haar beurt kon de koningin de ervaringen en kennis die ze in andere delen van de wereld bij dit soort bezoeken heeft opgedaan delen met de Chinezen.


Meer Nederland