Koningin Máxima voor VN-werk naar New York

Vorsten

21-09-2021 12:33:07

Koningin Máxima vertrekt dinsdag voor een bliksembezoek naar New York. Dat hebben bronnen in Den Haag bevestigd. De koningin heeft in haar functie als speciaal pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal op het gebied van inclusieve financiering een reeks ontmoetingen met ministers en beleidsmakers op de agenda staan. Ook hoopt ze aan secretaris-generaal António Guterres haar jaarverslag te kunnen aanbieden.

Deze week is de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar demissionair minister-president Mark Rutte vrijdag namens Nederland het woord zal voeren. De traditionele bijeenkomsten in New York zijn deels fysiek en deels online.

Het is voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie dat Máxima weer naar New York reist. Ze was daar de afgelopen jaren steeds na afloop van Prinsjesdag enkele dagen voor gesprekken, conferenties en de overhandiging van het jaarrapport. Het vorige jaarverslag heeft ze virtueel aangeboden aan Guterres.

Koningin Máxima is sinds 2009 voor de VN actief. Ze adviseert en helpt landen met het (beter) toegankelijk maken van financiële diensten voor alle inwoners. Donderdag vliegt de koningin weer terug.


Meer Nederland