Koningin Máxima wil crisis gebruiken als katalysator

Vorsten

08-10-2020 19:28:04

“Het is belangrijk dat we erkennen dat er een kans is om deze crisis te gebruiken als katalysator om positieve verandering teweeg te brengen en de betere wereld op te bouwen die we allemaal wensen.” Dat schrijft koningin Máxima in het voorwoord van haar jaarrapport als speciaal vertegenwoordiger van de Verenigde Naties op het gebied van het beter toegankelijk maken van financiële diensten, UNSGSA.

De koningin overhandigde het rapport donderdag virtueel vanuit paleis Huis ten Bosch aan secretaris-generaal António Guterres in New York. “In veel opzichten is de inclusieve financiële agenda nu belangrijker en duidelijker dan ooit. Financiële toegankelijkheid is essentieel in de strijd tegen het virus en de sociaaleconomische gevolgen”, schrijft Máxima.

“Vooruitkijkend zullen we allemaal harder dan ooit moeten werken om de voor 2030 gestelde duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te bereiken. Covid-19 kan miljoenen mensen weer in armoede duwen, waardoor veel van de winsten die we eerder behaalden teniet worden gedaan”, aldus koningin Máxima, die in haar inleiding uitgebreid ingaat op de gevolgen van de coronapandemie.

Digitale kloof

De effecten zijn verwoestend voor zowel de formele als de informele economie, met name in ontwikkelingslanden. “Sommige bevolkingssegmenten zijn kwetsbaarder, zoals vrouwen, keuterboeren en kleine bedrijfjes, die vóór de pandemie al beperkte toegang hadden tot financiële diensten en middelen.” Die konden vaak ook geen hulp krijgen van regeringen, of dat kon niet digitaal omdat ze zich aan de ‘verkeerde kant van de digitale kloof’ bevonden.

“Om uit deze crisis te komen, moet inclusieve financiering verder gaan dan toegang tot en gebruik van financiële diensten als we positieve resultaten in het leven van mensen willen.” De koningin stelt dat regeringen en de private sector onder meer moeten zorgen voor cyberbeveiliging en fysieke infrastructuur om te zorgen dat het hele digitale systeem duurzaam en rechtvaardig werkt en deze mensen op een veilige manier toegang te geven tot de formele digitale economie.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord