Koningin Máxima zoekt kandidaten voor Appeltjes

Vorsten

2020-10-06 21:40:49

Koningin Máxima reikt volgend jaar de Appeltjes van Oranje uit aan een instelling of project dat ervoor zorgt dat mensen met psychische problemen volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Het thema voor de jaarlijkse prijs van het Oranjefonds is namelijk ‘mentale kracht’, zo liet de door het koningspaar gesteunde organisatie dinsdag weten.

“Ieder jaar reiken we de Appeltjes van Oranje uit. Voor de negentiende editie zijn we op zoek naar projecten die mensen helpen die mentaal een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Aanmelden kan tot 1 november”, aldus het Oranjefonds. Dat werd in 2002 ingesteld als huwelijkscadeau voor Willem-Alexander en Máxima.

Hoe de prijsuitreiking eruit gaat zien, is uiteraard nog niet bekend. Gebruikelijk was een feestelijke bijeenkomt in paleis Noordeinde met koningin Máxima – en een enkele keer Willem-Alexander, in 2007 bijvoorbeeld toen zijn vrouw met zwangerschapsverlof was – maar dat kon dit jaar vanwege de beperkende coronamaatregelen niet doorgaan.

Máxima deed de uitreiking virtueel en twee van de winnaars, Villa Pinedo en SOVEE, kunnen nog koninklijk bezoek verwachten. De koning is al langs geweest bij de derde winnaar, het Haarlemse Bedrijf & Samenleving.


Meer Nederland