Koningin op bezoek bij Alibaba

Vorsten

27-11-2014 07:01:00

HANGZHOU – Koningin Máxima is donderdag met een demonstratie van de vechtsport en het meditatieritueel tai shi verwelkomd in de businessclub van het Chinese internetbedrijf Alibaba. Later op de dag heeft ze een ontmoeting met de bedrijfstop om te horen hoe internetbedrijven als Alibaba kunnen bijdragen aan het voor iedereen toegankelijk maken van financiële diensten.

Alibaba doet van zichzelf al veel op dat terrein. Het is het leidende e-commerce bedrijf in China en heeft ook een afdeling waar klanten online leningen of microkredieten kunnen aanvragen, bijvoorbeeld voor het opzetten of in stand houden van bedrijven. De beoordeling en betalingen vinden eveneens online plaats.

Het zijn zaken die traditioneel door een bank worden afgehandeld. Een banklicentie is er echter nog niet. De Chinese wet is nog niet aangepast aan de nieuwe technologische mogelijkheden en vereist nog een daadwerkelijke vestiging in plaats van een online aanwezigheid.

Het zijn ook dit soort obstakels die moeten worden opgeruimd om met moderne middelen iedereen toegang te geven tot banken, verzekeringen, sparen en leningen. In China alleen hebben 400 miljoen mensen, met name op het platteland, die toegang niet. Met bedrijven als Alibabi, Tencent en China Union Pay kunnen die ook worden bereikt.

Meer Nederland