Koningsdag wordt geen ‘Beatrix-dankfeest’

redactievorsten

03-04-2014 15:29:17

Donderdag is in Haarlem het programma van Koningsdag gepresenteerd door Commissaris van de Koning Johan Remkes, de Amstelveense burgemeester Fred de Graaf en Ria Oosterop-van Leussen, burgemeester van Graft-De Rijp. Beide burgemeesters melden dat Koningsdag 2014, ondanks de komst van prinses Beatrix, géén feest wordt om Beatrix te bedanken.

Burgemeester Fred de Graaf van Amstelveen: “Ik denk dat we het bedankfeest voor prinses Beatrix al hebben gehad; er is een groot feest gegeven in Ahoy met een prachtig programma om haar te bedanken. Dat was voor iedereen een goede afsluiter die de voormalig koningin een warm hart toedraagt. Ik hoop dat iedereen zich realiseert dat 26 april de eerste Koningsdag is: een dag die gericht en opgetuigd is voor de koning en de nieuwe koningin. We zijn natuurlijk heel blij dat prinses Beatrix er ook bij is om te zien hoe het het koningspaar vergaat op zo’n eerste dag. Dat is denk ik de belangrijkste reden dat de prinses erbij is. Prinses Beatrix is een zeer gewaardeerde gast, net als de rest van de koninklijke familie.”

Ook zijn collega-burgemeester van Graft-De Rijp is van mening dat Koningsdag om het nieuwe koningspaar draait: “Prinses Beatrix kennende zal ze het niet toelaten dat zij op Koningsdag in het middelpunt van de belangstelling staat. Zij zal heel erg geneigd zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar voren te schuiven. Maar op Koningsdag zal ik haar zeker melden dat ik het ontzettend op prijs stel dat ze erbij is!” aldus Ria Oosterop-van Leussen.

Meer Nederland