Koningspaar dankt Ban Ki-moon persoonlijk

Vorsten

2016-04-20 08:31:00

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dinsdagavond tijdens een diner op paleis Noordeinde ook heel persoonlijk bedankt voor zijn jarenlange inzet voor de internationale gemeenschap. Ban Ki-moon, die twee dagen in Nederland verblijft, neemt aan het einde van dit jaar afscheid.

“Voor mijn vrouw en mij heeft uw aanwezigheid hier in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, ook een persoonlijke dimensie”, zei de koning in zijn tafelrede. Hij herinnerde aan zijn zeven jaar als voorzitter van adviesraad water- en sanitatie van de secretaris-generaal en het huidige werk van Máxima als pleitbezorger voor betere toegang tot financiële diensten. “In onze vele contacten hebben we uw moed, uw vriendelijkheid, uw vasthoudendheid en uw morele leiderschap van heel nabij leren kennen. Wij willen u daarvoor heel hartelijk bedanken”, aldus de koning.

In zijn toespraak ging Willem-Alexander in op de uitdagingen waarvoor de wereldgemeenschap staat. “Meer dan 125 miljoen mensen hebben dringend humanitaire hulp nodig, zo houdt u ons voor. Slachtoffers van uitbuiting, geweld en discriminatie. Families gevangen in een spiraal van armoede. Vluchtelingen die alle hoop op vrede in hun thuisland hebben verloren. Hoop. Dat is wat deze tijd meer dan ooit nodig heeft. En mensen die bereid zijn die hoop levend te houden”, zei de koning.

Ban Ki-moon, die eerder dinsdag een koninklijke onderscheiding kreeg, stond daarbij voorop. “Er liggen nog pittige maanden voor u, als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het werk gaat door”, wist Willem-Alexander. Met Ban Ki-moon is hij woensdag bij de viering van het zeventig jarig bestaan van het Internationaal Gerechtshof. Koningin Máxima komt de VN-baas later dit jaar nog tegen bij de overhandiging van haar jaarverslag.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig