Drukke week voor de Oranjes

Vorsten

24-03-2014 08:54:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen de week internationaal. Maandagmiddag staat er een lunch met president Park Geun-hye van Zuid-Korea op het programma. Ook prinses Beatrix is daarbij aanwezig.

Vervolgens staan er ontmoetingen met de delegatieleiders van de Nuclear Security Summit op de planning. Maandagavond zijn zij uitgenodigd voor een diner op Paleis Huis ten Bosch. De koning zal een aantal leiders in audiëntie ontvangen.

Ook de koningin heeft een aantal ontmoetingen op de planning staan. Zij zal in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling spreken met hoge vertegenwoordigers van onder anderen Australië, Brazilië, Indonesië en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.

Cultuur

In die functie komt de koningin ook donderdag weer in actie. Zij houdt dan in Amsterdam een openingstoespraak op de Morningstar Investment Conference. Diezelfde dag is Máxima aanwezig bij de viering van het 10-jarig bestaan van het ROC Midden Nederland in Utrecht. Verder staat er cultuur in haar agenda: woensdagochtend bezoekt ze het muziekproject ‘Young Musicians Spread Their Wings’ op vliegbasis Eindhoven.

Ook prinses Beatrix heeft een muzikaal uitstapje deze week. Zij woont donderdagavond in Groningen de derde editie van het Prins Claus Concert bij.

Grondwet

De koning heeft aan het eind van de week weer een openbaar optreden. Willem-Alexander is zaterdagmiddag bij het Grondwet Festival in Den Haag. Met dit festival wordt het 200-jarig bestaan van de Nederlandse grondwet gevierd.

Prinses Margriet, tot slot, is deze week in IJmuiden te vinden. Zij opent daar op woensdag het gerenoveerde gemeentehuis van Velsen. In 1965 opende de prinses ook het oorspronkelijke gebouw, dat in 1949 al werd ontworpen door de architect W.M. Dudok.

Meer Nederland