Koningspaar bekijkt duurzaam gemaakte matrassen

Vorsten

14-09-2021 12:15:43

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagochtend tijdens hun streekbezoek aan Salland op bezoek gegaan bij matrasfabrikant Auping. Daar werd het koningspaar bijgepraat over duurzaam gemaakte matrassen die zonder belasting van het milieu worden gemaakt. Het bezoek was de tweede stop tijdens het koninklijk streekbezoek aan Salland.

Auping is hard bezig het productieproces om te gooien en energieneutraal te maken en het afvalprobleem waarvoor afgedankte matrassen zorgen aan te pakken. Alleen al in Nederland zijn dat 1,5 miljoen matrassen per jaar. Vorig jaar bracht Auping als een van de eerste fabrikanten ter wereld een volledig circulair matras op de markt en in 2030 wil het bedrijf volledig circulair zijn.

Dit kan door innovatie, verduurzaming en hergebruik van materialen, zo hoorde het koningspaar van directeur Jan-Joost Bosma. Hij gaf hen ook een korte rondleiding door zijn bedrijf gaf. Daarbij werd ook een kijkje genomen in het matrassenatelier.

“Kost het meer per matras?” wilde de koningin weten. Dat is nog het geval, maar op termijn moet dat veranderen wanneer de productie echt circulair wordt, aldus de directeur. Willem-Alexander vroeg naar de prikkel die klanten hebben om een gebruikt matras in te leveren en niet langs de weg te dumpen. “Statiegeld?”, opperde de koning.

Het streekbezoek wordt voortgezet in Heeten. Net als eerder bij streekbezoek aan Friesland en Limburg zijn de locaties waar wordt gestopt niet van tevoren bekendgemaakt om een toeloop van publiek te voorkomen. Media is ook gevraagd pas achteraf te melden waar Willem-Alexander en Máxima zijn geweest.


Meer Nederland