Koningspaar bewondert Gyeongbokgung

Vorsten

2014-11-04 05:12:00

SEOUL – De excursie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima dinsdagmorgen, op de tweede en laatste dag van het staatsbezoek aan Zuid-Korea, aan het knap gerestaureerde en in oude luister herstelde koninklijke paleizencomplex Gyeongbokgung leerde de Nederlandse bezoekers van de Koreaanse trots op de eigen geschiedenis.

Het complex werd tijdens de Japanse koloniale bezetting (1905-1945) gebruikt door het Japanse bestuur en veel gebouwen werden veranderd, afgebroken of beschadigd. De Zuid-Koreanen, die de herinneringen aan de Japanse overheersing willen wegpoetsen, hebben de Japanse toevoegingen aan Gyeongbokgung weggehaald en het complex stap voor stap weer opgebouwd zoals het er in voorgaande eeuwen uitzag.

Herbouw van de van oorsprong houten paleizen is overigens niet nieuw. Dat hebben de Koreanen sinds Gyeongbokgung in 1395 voor het eerst werd gebouwd vaker moeten doen omdat paleizen door oorlog en branden regelmatig werden verwoest.

Het koningspaar toonde zich bij de rondleiding over het terrein zeer geïnteresseerd en ethousiast over het bereikte resultaat van de wederopbouw en restauratie.


Meer Nederland